Zaanse Bankjesroutes

Zaanse Bankjesroutes: op ontdekkingsreis langs water en groen

Houd je van wandelen of fietsen? En vind je het leuk om meer te weten te komen over (de geschiedenis van) Zaanstad? Wandel of fiets dan één van de prachtige ‘bankjesroutes’ van Gids aan de Zaan. De routes brengen je langs veel water en groen, en de bankjes geven allerlei interessante weetjes prijs. Ze beginnen en eindigen alle drie bij een NS-station.

Route langs bijzondere plekken

Marene Kok van Gids aan de Zaan ontwikkelde twee wandelroutes én een fietsroute langs bijzondere plekken in Zaanstad. Plekken waar je in eerste instantie niet meteen aan denkt. Geen Zaanse Schans of Hembrugterrein op deze routes dus! Wél een aantal bankjes. Daar kun je even op zitten, maar er staat ook een QR-code op met extra informatie over de plek. Bijvoorbeeld in de vorm van een filmpje, een gedicht, een historisch weetje of een Zaans verhaal.

Ontdekkingspakket

Bij de VVV Zaanstore in Zaandam kunt u het ‘ontdekkingspakket’ kopen: een rugzakje met alle drie de routekaarten, een flesje water, kauwgom, desinfecterende gel en hartige koek. De QR-codes die op de bankjes staan, vind je ook op de routekaarten.

De routes in het kort: 

  • Een wandeling door Zaanstad Zuid van 13 kilometer. Langs twaalf bankjes. Start en eindpunt NS station Zaandam.
  • Een wandeling door Zaanstad Noord van 14 kilometer. Langs elf bankjes. Startpunt NS station Wormerveer, via NS station Krommenie-Assendelft naar NS station Zaandijk-Zaanse schans.
  • Een fietstocht door Zaanstad West van 34 kilometer. Langs negen bankjes. Door Westzaan, Nauerna en Assendelft. Start en eindpunt NS station Zaandam.

Meer informatie

Voor meer informatie ga je naar www.gidsaandezaan.nl/producties.

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl